Pět mýtů o Kindle

1. Díky e-ink působí přesně jako papírová kniha
Ano, ale jen pokud máte na mysli knihu vytištěnou na našedlém papíru s jemně neostrými písmenky. Tak totiž ve skutečnosti Kindle vypadá. Čte se skutečně dobře, ale do tištěné knihy má daleko. Pokud jde o ostrost znaků, je jí rozhodně blíž Retina displej iPhonů.
2. Kindle oči neunaví I.
Pokud knihou rozumíme jen papír a potisk, unaví se oko u Kindle určitě pomaleji než u LCD. Ale knihu tvoří i specifický způsob práce s písmem a plochou, který ovlivňuje rychlost a komfort čtení. Tady Kindle na rozdíl od papírové knihy doslova selhává.
3. Kindle oči neunaví II.
Papírová kniha má text zarovnaný do bloku, slova na řádcích mají pečlivě vyvážené mezery, aby působily co nejpodobněji, pravá hrana díky zarovnání rychle vede oko z řádku na řádek. Tak se kniha a čtenářské návyky formovaly po staletí a tak se i učíme číst. Nic z toho Kindle nerespektuje, neumí a ani neumožňuje nastavit. V tom ho přebije leckterá softwarová čtečka na LCD tabletech a chytrých telefonech. (Více třeba tady nebo velmi odborně tady.) Na dělení slov zapomeňte.
4. Na slunci se narozdíl od LCD pohodlně čte
Leskne se méně, ale přesto se leskne, asi jako kniha na křídovém papíru.
5. Velikost displeje je ideální
Na beletrii bez obrázků snad ano, každopádně jde o kompromis (byť rozumný), ne ideál. Ale stejně jako u tištěných knih si obsah žádá různě velké formáty (např. obrazová publikace v kolibřím formátu je nonsens), i s Kindle často zatoužíte po větším formátu (zejména čtete-li odbornou literaturu, pdf či pohádkovou knihu s obrázky).
Glosy na okraj: Jako jedná z mála firem v IT oblasti Amazon chrlí nové a nové HW modely, aniž aktualizuje software — ten je prakticky beze změny od početí Kindle. A přitom by minimálně bod 3. byl řešitelný prostým doladěním OS a jeho funkcí… (Možná se tu projevuje i významný kulturní rozdíl mezi Amerikou a Evropou: evropské typografii je tradičně vlastní přikládat velkou důležitost nejen obálce, ale i detailní práci s písmem v blocích na stránce; americká tradice je mnohem mechaničtější a od detailu vzdálenější.)
(původně Posterous, 12/2011)

Žádné komentáře: