Deník N, den první

Nezačalo to ideálně, ráno byla schránka prázdná, nicméně nakoupil jsem v trafice a odpoledne konečně dorazil i předplacený výtisk do schránky. Přečteno během dopoledne, takže první rychlé dojmy jsou tu:
Zarazila mě úplná absence tradičních novinových žánrů, jde vlastně o výbor komentářů, recenzí, esejů a rozhovorů, tedy o týdeník v kabátě deníku - podstatná část e-verze (zprávy v rubrice Minuta po minutě) chybí. Ne, to není úplná výtka, ale něco novinového by to myslím přece jen chtělo - třeba místo obrázku přes celou první stranu (vizuálně jasný znak týdeníku) víc signalizovat noviny (třebas využít Minutu po minutě a dát na první stranu nějaký stručný přehled: top ten toho, co se dnes má stát či se stalo a bude se dnes dál řešit).
A pak důvod, proč jsem byl se čtením hotový tak rychle: on je to vlastně pouhý výbor z textů publikovaných v on-line verzi už o den, dva, dokonce i tři dřív. To myslím bude třeba ladit na obou stranách: čtenář s předplatným tištěné i elektronické verze bude muset primárně číst tištěnou verzi, a pak nahlížet do elektronické, s rizikem, že pokud se tam začte, druhý den bude půlku novin mít přečtenou, ještě než je otevře. Vydavatel možná najde nějaké chytré řešení, jak dát časem novinám víc sebevědomější a samostatnější část než pouhý “výběr z toho, co vyšlo v e-verzi”.
Rovněž by se hodilo, aby v e-verzi bylo nějak označeno, že daný text je/bude v tištěné verzi.
A otázkou zůstává, zda jsou texty v e-verzi a tištěné identické, nebo se liší - to by pak už byl opravdu verneovský zmatek nad zmatek.
K obsahu není moc co dodat - všechny texty jsou čtivé, slušně zredigované (překlepy, zdvojená slova, parchanty apod. jsou dětské nemoci a nemusíme je řešit) a nutí k přemýšlení.
Jen tak dál.

Žádné komentáře: