Deník N, týden první

Po týdnu a dnu pilného čtení znovu shrnuji své dojmy z tištěné verze:
1. Je to až moc chudý příbuzný online verze. Ta nabízí dlouhé články a k nim i příslušný denní kontext ve zprávách (a dalších textech, do nichž se ze zpráv odkazuje). Tištěný deník je jen sborník, výbor z webu, nic navíc nemá. A nejvíc vadí právě absence denního kontextu: u některých článků člověk tuší, proč jsou aktuální, u jiných zase, že mohou vyjít prakticky kdykoli a jejich výběr je jen dílem náhody.
2. Vadí mi, že texty v tištěném deníku vycházejí o několik dní dříve online. Šéfredaktor to sice v č. 6 hájí, ale jen obecně, vyhýbaje se praktickým problémům. Ano, rád si budu číst delší texty v printu, to bych ale musel dostat nějaký signál, že je mám v e-verzi přeskočit: delších textů je na webu víc, ne všechny se však nakonec v printu objeví. Nešlo by to řešit třeba nějakou ikonou u článku?
3. Na srovnání se chystám, ale mám nejasný pocit, že se tytéž texty na webu a v printu liší - v tištěné podobě jsou kratší. Ale platí to jen u některých, jiné jsou identické. Pro čtenáře opět problém a chaos - stačilo by v patě tištěného článku přitom uvést “Rozšířenou verzi najdete na našem webu”.

Žádné komentáře: